Blogi |

Tule mukaan valtakunnalliseen robotiikan ja ohjelmoinnin opetuksen yhteistyöverkostoon!

Lego Mindstorm -robotti

Miten luoda ohjelmoinnin oppimispolku kaikille oppilaille? Miten tuoda ohjelmointia ja robotiikkaa lukioihin? Voisiko oppilasagenttitoiminta tukea ohjelmointitaitojen oppimista? Millaisia toimivia ja ei-toimivia käytäntöjä muilla kunnilla on STEAM- ja digitaalisen valmistamisen opetuksessa?

Edellä esitettyjä ja monia muita kysymyksiä on pohdittu robotiikan ja ohjelmoinnin opetuksen yhteistyöverkostossa. Kesällä 2021 kokosimme eri kuntien toimijoita robotiikan ja ohjelmoinnin opetuksen yhteistyöverkostoon, jonka välityksellä olisi mahdollista jakaa osaamista, ideoita ja parhaita käytäntöjä ajankohtaisista aiheista varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle sekä suunnitella yhteistyöhankkeita.

Verkostotapaamisia on tarkoitus järjestää pari kertaa vuodessa ja niitä voidaan pitää myös muiden tapahtumien yhteydessä. Isännöintivastuuta vuorotellaan kuntien kesken ja mahdollisuuksien mukaan järjestetään paikan päällä tilojen ja toimintojen esittelyä. Tähän mennessä olemme tavanneet hybridinä Vantaan kaupungin Robotiikan oppimiskeskukselta käsin ja seuraava lähitapaaminen on tarkoitus järjestää Riihimäellä huhtikuussa 2022.

Lähitapaamisten lisäksi nousi tarve pitää lyhyempiä teemapalavereja erilaisista ajankohtaisista aiheista. Ensimmäinen teemapalaveri pidettiin juuri ennen joulua ja siinä pohdittiin oppilasagenttitoiminnan hyödyntämistä ohjelmoinnin ja robotiikan taitojen tukemisessa sekä uusien lukutaitojen jalkauttamisessa. Keskusteluissa nousi esille, että oppilasagenttitoiminta on monessa kunnassa käytössä, osassa laajemmin kuin toisissa, ja sitä on hyödynnetty myös ohjelmoinnin ja robotiikan taitojen kasvattamisessa. Hyviä käytänteitä jaettiin niin toiminnan organisoimiseen, opettajien korvauskäytäntöihin kuin oppilasagenttitiimien teemoittamiseen liittyen.

Teemapalaverien aiheet valitaan verkostolaisten mieltä askarruttavista kysymyksistä. Seuraavan teemapalaverin aiheena on Chromebookien käyttö ohjelmoinnin ja robotiikan opetuksessa. Teemapalaveri pidetään helmikuun alkupuolella ja tarkoituksena on taas jakaa hyviä käytänteitä sekä vinkata myös ei-niin-hyvistä kokeiluista.

Tapaamiset on tarkoitus pitää vapaamuotoisina ja helposti lähestyttävinä, joten niihin osallistuminen ei vaadi etukäteisvalmistelua. Tule mukaan jakamaan kokemuksia ja ideoita!

Seuraavat tapaamiset:

ma 7.2.2022 klo 14.30–16.00 Teemapalaveri etänä: Chromebook ohjelmoinnin ja robotiikan opetuksessa

ke 6.4.2022 klo 12.00–15.00 Yhteistyöverkoston lähitapaaminen Riihimäellä

Olisitko kiinnostunut osallistumaan verkoston toimintaan? Ole yhteydessä: jenni.honkavaara@vantaa.fi

Sivun yläpalkin kuva: Hung Nguyen Phi, Unsplash

Kirjoittaja

Jenni Honkavaaran profiilikuva

Jenni HonkavaaraAsiantuntija

Vantaan kaupunki, Robotiikan oppimiskeskus