Airo on Hämeenlinnan esi- ja perusopetuksen pilvityöpöytä. Airon kautta käyttäjät pääsevät helposti ohjelmiin ja sähköisiin työympäristöihin, joita kouluissa ja päiväkodeissa käytetään. Käytössä ovat mm. Moodle, Wilma, Google Apps for Education ja Office365 -pilvipalvelut ilman uudelleenkirjautumista. Käyttäjille Airo madaltaa kynnystä lähteä käyttämään sähköisiä palveluja.
Haltun tuottamalla sähköisellä työpöydällä on monta nimeä. Airon tyyppisiä työpöytäpalveluita löytyy jo ympäri Suomea, joka kerta eri nimellä. Nimi tulee aina käyttäjiltä itseltään, jolloin se tuntuu enemmän omalta. Tärkeintä työpöytäpalvelussa onkin, että sen olemassaolo hämärtyy taka-alalle ja se tuo kaikki käyttäjien tarvitsemat ja haluamat palvelut saataville yhteen paikkaan.
Olemme kehittäneet palvelua yhdessä hämeenlinnalaisten kanssa heidän tarpeisiinsa käyttäjiä kuunnellen jo useiden vuosien ajan. Tälläinen palvelu, joka yhdistää pääsyä muihin palveluihin, ei voi olla koskaan valmis. Tarpeet ja tekniikka kehittyvät koko ajan. Jotta ketterä kehitys olisi mahdollista, olemme pilkkoneet työpöytäpalveluiden rakentamisen pieniksi rakennuspalikoiksi. Kutsumme tätä palikkakirjastoa Dream-alustaksi. Dream-alustan kautta olemme saaneet yhdistettyä eri lähteistä tulleita vaatimuksia, ideoita ja hyviä käytäntöjä. Tämä on mahdollistanut erittäin maltilliset kustannukset työpöytäpalvelun kehittämiseen. Käyttäjille saadaan tuotettua kustannustehokkaasti ominaisuuksia, joita he oikeasti tarvitsevat.
Nyt haluamme avata Airon kehittämistä edelleen. Ei ainoastaan palveluiden välistä tiedonvaihtoa, hyvien kokemusten jakoa ja lähdekoodin uudelleenkäyttöä, vaan ihan julkisesti tehtävää kehitystä.
Lähdekoodit
Avoimen lähdekoodin ja avoimen kehittämisen kohtaamispaikkana toimii Github. Sinne myös Airon kehitys siirtyy. Kehitysehdotuksia ja tulevaisuuden suuntaviivoja myös esitetään samassa repossa.
Projekti löytyy osoitteesta https://github.com/haltu/airo.
Haltulla toivomme, että projektin avaaminen Digikilta-verkostossa tuo uusia näkökulmia, miten palvelua voitaisiin jatkossa kehittää ja miten jo tehdystä työstä olisi hyötyä myös muille.
Lisenssi
Julkaisemme Airo-palvelun lähdekoodin EUPL-lisenssillä. Tämä lisenssi siksi, että se on EU:n hyväksymä avoimen lähdekoodin lisenssi, ja kyseessä on kaupungille rakennettava palvelu. EUPL toimii vastaavasti kuin GPL eli se vaatii muutosten julkaisemisen takaisin yhteisölle. Muuten lähdekoodia saa käyttää vapaasti.
Lisätietoja
Vuodelta 2014 olevassa videossa esitellään Airon ominaisuuksia, tärkeimpänä kertakirjautuminen ja kaikkien palveluiden löytyminen yhdestä paikasta:
Tänä vuonna julkaistussa videossa esitellään Edustoresta tuotavien materiaalien käyttöä työpöydällä:
Dream-alustasta löytyy lisätietoja sivustolta http://dreamplatform.fi/en/.
Asiasta voi kysellä lisää Githubissa issuen muodossa tai suoraan Haltulta.
Ilkka Hakkari, ilkka@haltu.fi, @derega